Gimeg Kachels

woensdag 21 november 2018
Image title
Leestijd 3 minuten: De temperaturen dalen op het moment sterk en de goud, oranje en rode bladeren vinden hun weg van de bomen naar de grond. Het hoogseizoen voor kamperen is voorbij, maar zoals de ANWB zegt “Een enthousiaste kampeerder staat ook in het voor- en najaar op de camping, als de ochtenden en avonden behoorlijk kil kunnen zijn”. De kampeerder die in dit najaar verblijft in zijn camper, caravan of tent wil er met deze koude temperaturen natuurlijk wel warm bij zitten. Een kachel is dan ook een perfecte uitkomst om de ruimte te verwarmen. De kampeerder kan verschillende soorten kachels gebruiken om zijn ruimte te verwarmen. De twee hoofdcategorieën binnen de kachels zijn de elektrische kachels en de gaskachels. Beide kachels komen met een aantal voor- en nadelen.

 DELEN |LEES MEER


ELEKTRISCHE KACHELS

Het grote voordeel van elektrische kachels is dat de kampeerder alleen een stekker in het stopcontact hoeft te steken en vervolgens snel kan genieten van de warmte. Elektrische kachels zijn compact, gemakkelijk aan te zetten en bieden de kampeerder snel fijne warmte.

Elektrische kachels kunnen onderverdeeld worden in verschillende subtypen. Twee daarvan zijn de halogeen kachel en de quartz kachel. Beide kachels brengen warmte de ruimte in door middel van straling. Het verschil tussen de twee typen zit in het materiaal van de verwarmingsbuizen die in de kachels geplaatst zijn. De verwarmingsbuizen van een halogeen kachel zijn gemaakt op glasbasis en die van de quartz kachels zijn gemaakt op steenbasis. Beide soorten verwarmingsbuizen bieden zowel een voordeel als een nadeel:

De verwarmingsbuizen van halogeen kachels geven direct na het aansluiten van de kachel warmte af. Een nadeel van dit type kachel is dat de verwarmingsbuizen door het glazen materiaal enorm veel licht afgeven. Het licht wat de quartz kachels uitstralen is echter veel minder fel, wat als minder storend ervaren kan worden. Wel is het zo dat quartz kachels door het stenen materiaal meer tijd nodig hebben om warmte uit te stralen.


GASKACHELS

Gaskachels zijn in verhouding wat groter dan elektrische kachels. Dit komt doordat er een gasfles in de gaskachel geplaatst kan worden. Het voordeel van gaskachels ten opzichte van elektrische kachels is dat deze een hoger vermogen bieden dan elektrische kachels. Net als elektrische kachels bieden gaskachels direct warmte nadat deze worden aangezet. Wel kost het de kampeerder iets meer tijd om een gaskachel aan te sluiten dan een elektrische kachel. Dit komt doordat er een gasfles aangesloten moet worden op de gaskachel. Onder de gaskachels valt de infraroodkachel. Dit type kachel werkt net als de halogeen kachel en de quartz kachel door middel van stralingswarmte.

De gaskachels beschikken over meerdere soorten beveiligingen. Allereerst de omvalbeveiliging. Wanneer de kachel omvalt, zal deze direct zichzelf uitschakelen. Ten tweede beschikken gaskachels over zuurstofgebreksbeveiliging, dit betekent dat de kachel zichzelf uitschakelt wanneer er te weinig zuurstof in de ruimte aanwezig is. Als laatste beschikken gaskachels ook over thermo-elektrische beveiliging: mocht de waakvlam van de kachel uitwaaien, dan stopt de gastoevoer automatisch.


GIMEG KACHEL TOPPERS

xdxd
xdxd
xdxd

Hoe waardeert u deze blog?

Aan het laden
Aan het laden